Räbben-ett paradis i yttersta skärgårdenSatt och kikade på lite bilder som jag tog förra året och hittade en del som jag tog när vi for ut till Svarthällan och Räbben.
En trevlig resa som vi gjorde Gunnar, Krister och jag i September månad.
Tala om ett riktigt paradis längst ute i Piteå skärgård.Här finns otroligt vacker natur och pittoreska bygnader. Eller vad sägs om denna rad med utedass? Var och en har sin egen stil. Längst bort ser man bastubyggnaden där vi fick oss ett härligt bastubad och en god pilsner.Vi vandrade över från svarthällan till Rebben i ett härligt höstväder.I mitten av bilden syns nummerhällan. Där lät Anders Celsius hugga in vattenståndsmärken. Det äldsta är från 1750. Det betyder att nummerhällan är världens äldsta vattenståndsmärke !
Numera ligger den på torra land.
Här sker landhöjningen med 1 cm per år !Man kan helt enkelt inte låta bli att bli helt betagen i denna vackra ö som på 1800-talet var det största fiskeläget i hela Norrbotten.
Det finns mycket att läsa om Stor-räbben. En plats med mycket intressant historia och jag rekommenderar verkligen alla som har en möjlighet att ta en båttur hit ut.
Här finns mycket att se och njuta av.Ha de bra
Rolle

Kommentarer
Postat av: Micke

Alltid spännande med historien om platsen man befinner sig på, att sätta sig in i om hur det kan ha varit på den tiden!Vackra bilder dessutom! :)Ha de bäst Rolle!!!

2009-06-20 @ 12:25:22
URL: http://beckfjall1.blogg.se/
Postat av: Svarthällabo

Du vet väl om att Anders Celsius dog 1744? Det var Carl von Linné som risktade in vattenståndsmärket.

2010-06-06 @ 20:51:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0