Besök i ateljen

I morgon får jag besök av en busslast med människor till min atelje. Det är ett arrangemang av Jävregården som far runt till olika hantverkare och konstnärer i bygden för att visa upp vad som finns.


image229


Det är alltid lika roligt att få visa upp sina alster för folk som inte sett dem förut och höra deras kommentarer.
Tänkte jag skulle passa på att visa lite hur jag gör mina vaxtavlor så dom får se lite aktion samtidigt.


image230

Jag var ju tvungen att städa upp ordentligt innan det kommer en massa folk. Men samtidigt ska det ju ändå synas att det är en arbetsplats där det händer nåt och inte bara en utställningslokal. Så lite färgstänk och halvmålade dukar gör ju ingenting.

Ha de bra
Rolle

Tisdagstema: Illusionimage226


Min bild av en illusion. Jag tycker om att måla tavlor som lurar ögat lite grann. Här en av dem.
Ha de bra
Rolle

Hammerfest 4

Vi fortsatte att fiska hela kvällen och fick ca 30 st. stora torskar . Dessutom fick vi två fina skäddor, eller som norrmännen sa Kveita. Det blev ett fasligt liv på alla trutar och måsar som omringade oss när Finn- Björnar med van hand fileade all fisk och delade med sig av renset.

image216


image217När solen började gå ner över havet fick fåglarna en vacker färg av solstrålarna.


image218


image219


image220


Klockan är här 23.00. Det började närma sig midnatt och Kurt tyckte att vi lika gärna kunde stanna en timme till så att vi verkligen fick vara med om midnattssolen. Tack Kurt !


image222


Kl. 24.00. Midnattssol över havet utanför Hammerfest. En oförglömlig syn och upplevelse !


image223


image224


Strax efter midnatt stävade vi hemåt efter en fiskeresa som jag aldrig kommer att glömma.
Landskapet, havet och ett trevligt sällskap. Finn-Björnar, Kurt, Christer och jag.
Tidigare under dagen bjöd Kurt dessutom på en egenkomponerad gryta bestående av -håll i er nu- ärtsoppa blandat med betsoppa och i detta hade dom skurit ner färsk torskfile. Allt fick koka tills torsken var klar och det smakade helt suveränt. Tro det eller ej.

På lördagen for vi till Finn-Björnar och Bentes hytte där vi sov över tills på söndagsmorgonen då det var dags att packa sig in i bilen och dra iväg hem till Jävre.
Men var så säker. Vi kommer tillbaka Hammerfest !
Ett stort tack till våra vänner i Norge. Ni gjorde vår resa till något alldeles extra som vi inte kommer att glömma.

Ha de bra
Rolle

Hammerfest 3

Ett par km. från Hammerfest ligger Rypefjord. Där bor Kurt, Trine och Caroline.
Runt tolvtiden på Fredagen lämnade vi Rypefjord i Kurts fina båt. Av någon idiotisk anledning så har jag inte tagit
nåt kort på båten.

image206


Nåväl ! Vi stävade ut med ca 7 knops fart . Målet var att fiska torsk långt där ute mot Sørøia. Norges tredje största ö.


image208


I aktern sitter ett av fiskeredskapen som vi använde. En stor rulle med grov nylonlina. På sidan av rullen sitter en vev. Man fäster på några stora krokar på linan och avslutar med en tung vikt längst ut. Sedan släpper man ner vikten till botten. Därefter vevar man upp några meter för att sen släppa ut igen. Så håller man på tills man känner att det går tungt att veva. Då är det bara att fort veva upp allt och förhoppningsvis sitter det en fisk på någon av krokarna. Ibland kan man få flera på samma gång.


image209


Genom framrutan på hytten ser man Sørøia långt där ute.
Åt alla håll är vi snart omgivna av öar med höga mäktiga fjäll. Det här kan man kalla skärgård !


image210


På vägen ut passerade vi den mäktiga ön Høija. ( tror det stavas så). Här går klippväggarna 200 meter rakt ner i havet ! Inga badstränder direkt. Ön är full av fågelliv. Många brukar fara ut hit och jaga ripor.


image212


Under tiden gör Finn-Björnar klart med fiskeredskapen.
Väl framme börjar vi fiska. Vi fiskar på ca 100 meters djup. Det tar ett tag innan vi hittar var fisken står, men till slut hugger det fast en torsk.

 
image213


Nu är det bara att veva in fisken och så ut med linan igen.


image214


Som från ingenstans dyker det upp en massa kompisar på vattnet. Det är mest havstrut och gråtrut och det dröjer inte länge förrän vi är helt omringade av dem. Dom vet att det snart vankas mat när Finn- Björnar ska rensa fisken.


image215


När man kommer så här nära ser man hur vackra dessa fåglar verkligen är.

I morgon kommer det avslutande reportaget från fisket. Ett fiske som pågick ända fram till midnatt med den enormt vackra midnattssolen i aktern.

Ha de bra
Rolle

Tisdagstema: Siffror

Siffror i denna form har vi bekantat oss med sista veckan. Läs gärna mer på bloggen.

image205
Foto: Rolle


Ha de bra
Rolle

Hammerfest 2

När vi kom fram till Hammerfest på onsdag eftermiddag regnade det fortfarande och hela samhället var omringat av gråa tunga  moln.

image197
Foto: Rolle

Men det gjorde ingenting, för alla var på ett strålande humör och vi fick ett hjärtligt mottagande av Bente ,Finn-Bjørnar och Tonje. Sedan anlände Kurt, Trine och Caroline. Det blev ett glatt återseende och vi satt uppe hela natten och surrade om allt möjligt. Vid 2.30 -tiden på morgonen gick vi och lade oss för att orka med att fira 17 maj.

Lite historia om 17 maj
Unionen Sverige-Norge 1814

Vid freden i Kiel var kungen av Danmark-Norge tvungen att avstå Norge till kungen av Sverige. Kieltraktatet mottogs med förbittring i Norge, och ståthållaren Christian Fredrik ställde sig i spetsen för ett norskt uppror med krav på självständighet. 17 maj 1814 blev konungariket Norges grundlag fastställd i Riksförsamlingen på Eidsvoll och Christian Fredrik blev vald till norsk kung. Sverige gick samma sommar i krig mot Norge för att genomdriva unionen efter Kieltraktatets bestämmelser. Men genom Moss-konventionen av den 14 augusti ingick parterna vapenstillestånd och Sveriges kronprins Karl Johan gick med på att låta Norge behålla grundlagen och inre självstyre mot att Christian Fredrik skulle abdikera samt att Stortinget skulle välja den svenske kungen till norsk kung.

Norge behövde bara godta de ändringar i grundlagen som ingången i unionen gjorde nödvändiga, och landet fick bestå som en självständig stat i personalunion med Sverige. Länderna hade inga andra gemensamma institutioner förutom kungen och utrikesförvaltningen som var underställd svensk kontroll.

Torsdag den 17 Maj gick nog hela Hammerfest  "man ur huse". Skolekorpen marscherade från alla skolor och möttes upp för att tillsammans med ortsbefolkningen marschera vidare och samlas kring torget där det spelades och sjöngs " Ja vi elsker dette landet " m.m. Hela dagen var ett enda stort firande. Mycket trevligt. Hoppas att vi svenskar också lär oss att ta vara på nationaldagen på samma sätt.
Se även hos hustrun...

image199
Foto:Rolle

Dagen till ära gjorde solen en jätteinsats och värmde upp alla glada människor.


image200
Foto: Rolle                   Hammerfest kyrka med ön Høia ( rättstavat?) i bakgrunden.

Från våra vänners balkong har man en vacker utsikt över stad och fjäll


image201
Foto: Rolle

image202
Foto: Rolle

Nere i hamnen låg en stor båt som trafikerade Hurtigrutten. Det vore en upplevelse att följa med på en sådan tripp, men om vår familj skulle åka hela rutten så blev det dyrt. Ca 12.000:- ! .


image203
Foto: Rolle

Bakom Finn-Bjørnar och Bentes hus går berget rakt upp och det forsar vatten nerför sluttningen. Tala om vacker omgivning !

image204
Foto: Rolle

Även denna natt satt vi uppe till framåt tre och skrattade och pratade. Man ville inte gå och lägga sig i detta trevliga sällskap ! Men nästa dag väntade något verkligt roligt. Då skulle vi få åka ut med Kurts båt och fiska torsk.
Mer om detta och många fina bilder i morgon.

Ha de bra
Rolle

Resan till Hammerfest, torskfiske och midnattssol.

Så var det då äntligen dags! Dags att resa upp till Hammerfest och hälsa på goda vänner som vi träffade förra sommaren i Gagsmark.
Vi körde upp till Haparanda och över gränsälven till Finland. Där följde vi Torneälven ca.34 mil innan vi korsade norra Finland upp över fjällen och in i Norge.
Vår första fikarast tog vi på ett kallt och blåsigt ställe vid Torneälven. Efter en snabb paus drog vi vidare upp genom Finland. Det blev sämre och sämre väder och innan vi kommit upp till fjällvärlden började det att snöa ymnigt med blötsnö, som på sina ställen låg kvar på vägen. Det gällde att ta det lugnt eftersom vinterdäcken plockats av för länge sen.
Väl komna in på den Norska sidan blev det lite bättre så vi kunde stanna av en stund och njuta av utsikten.


164020-194
Foto. Rolle

Efter en lång och krokig färd över kalfjället med ömsom snö och ömsom regn började vägen slingra sig ner mot Kautokeino i Norge.
Här förändras landskapet och man blev alldeles hänförd av allt det vackra och mäktiga som mötte oss.
Synd bara att det var så grått och tråkigt väder.


164020-193
Foto: Rolle


Från Kautokeino bar det iväg mot Alta som ligger väldigt vackert vid vattnet med häga fjäll runt om och ute på öarna.


164020-195
Foto: Rolle                                                                              Vy frå Alta.
                         
Härifrån kan man om man vill köra båt ända upp till Hammerfest, genom sund som flyter mellan stora öar med höga fjäll. Landskapet förändras sakta och det blir mindre och mindre vegetation. Ofta korsar  vägen små älvar och bäckar som rinner ner från fjällen och ut i havet. För en sportfiskare är detta rena himmelriket.
Efter 12 timmars resa och 87 mil bakom oss når vi så slutligen fram till det efterlängtade målet.
Nu ska det bli trevligt att få träffa våra Norska vänner igen. Det har vi längtat efter i nästan ett år.


image196
Foto: Rolle                                                                            HAMMERFEST

Mer  från resan i morgon.

Ha de bra
Rolle

Längtan efter sommaren...

Tog en promenad i byn med kameran och fick se detta läckra fenomen. Är det någon som kan gissa vad det är?

164020-187


Nu är det grått och regnigt och trist varenda dag och längtan efter sommaren och värmen blir allt starkare.
Satt och kikade på lite foton från tidigare somrar. Givetvis handlar det mycket om havet och båtlivet eftersom vi bor vid kusten.

164020-188


Spegel på spegel. En akterspegel som speglar sig vackert i vattnet i Jävre båthamn.


164020-189


Kompisen Kenneths härliga storbåt med den lilla mysiga släpbåten bredvid. När jag tittar på dessa bilder är det inte utan att jag längtar till att äga en båt igen. Sålde min stora träbåt förra sommaren till en snubbe i Dalarna. Han skulle ha den till att skjutsa folk med på sjön Runn. Så nu står jag helt utan båt.
Å andra sidan har vi ju skaffat oss ett husvagn i stället och det är härligt  det också. Nu får vi leva landliv ett tag och vi har  hittat ett riktigt smultronställe där vi trivs jättebra hela familjen. Nära till både bad, fiske och riktig avkoppling.
Men nog tror jag att det blir båt igen någon gång i framtiden. Om än inte lika stor som tidigare.
I sommar har jag i alla fall tänkt prova att paddla kajak. Ska få låna en av kompisen Gunnar så att jag får testa. Det är ju onödigt att gå och köpa en innan man vet om man trivs med det. Dom är  faktiskt ganska dyra.


image190


Här går solen ner över Kenneths båtar.
Så även över dagens blogg.

Ha de bra
Rolle

VÄNNER

Dessa två springer omkring i en hage alldeles bredvid min arbetsplats sommar som vinter. Dom har en jättestor hage som slutar helt öppet ut mot vattnet så dom kan gå och svalka sig när dom vill. Det syns verkligen att dom är vänner för dom håller ihop hela dagarna och ibland får dom nåt frispel och busar runt med varandra. Eller står med mularna mot varandra och myser. Riktiga vänner.

164020-186
Foto:Rolle

Ha de bra
Rolle

Husvagnen får ny färg...

Vårt husvagn är ett gammalt Cavalier från 1982. Vi är inte riktigt nöjda med färgen på vagnen. Speciellt inte den senapsgula. Därför har jag beslutat att måla om. Tänkte visa hur...
Här syns vagnen som den ser ut nu.

164020-184


Den senapsgula färgen gör att vagnen alltid ser smutsig ut. Därför tänkte jag piffa upp den så den kommer att se ut ungefär som nedan. Det är samma vagn fast sett bakifrån och "ommålad" i Paint.

164020-185


Bilden är väl inte riktigt rättvis eftersom jag gjort om den i Paint men medge att det kommer att se mycket fräschare ut. Hoppas jag.
Det ska bli kul att måla om och spännande att se resultatet. Vagnen heter Cavalier Sarek de Lux, så då skär jag ut Sarek de Lux i silvervinyl och klistrar på det nedre blå fältet längst bak.
Lägger in mer bilder sen när det är klart så ni får se det riktiga resultatet.
Ha de bra
Rolle

Det märks att det är vår när...

Det märks att det är vår när allt gammalt kommer fram efter att snön försvunnit. Gick en sväng i det lilla skogspartiet bakom huset. Där stog det kvar delar av ett gammalt kärrhjul. Ett minne från svunna tider. Tänk vilket jobb bara att tillverka ett sådant. Nu finns bara rester kvar.

164020-183
Foto:Rolle

Det märks att det är vår när solens strålar glittrar i öppet vatten. Tänk så skönt det kan vara att sitta och titta ut på vattnet. Att bara vara. Det är verkligen meditation för själen.

164020-181
Foto:Rolle

164020-182
Foto:Rolle

Det märks att det är vår när första lågvattnet visar upp havsbottnen. En härlig tid. Här en bild från inloppet till Jävre hamn. Det är bara farleden som är vattenfylld.
Den här tiden vill man vara ledig så mycket som möjligt så man kan strosa runt och uppleva allt som händer i naturen. Bara att höra alla fåglar som kvittrar i varenda träd och buske. Och nere vid havet far det både gäss och svanar och olika sjöfåglar om vartannat. För att inte tala om alla måsarnas skrik. Det är verkligen en tid då allt lever upp. Både människor och djur och natur.
Men tyvärr är det också en tid då det för mig är som mest att göra på jobbet. Så det gäller att ta till vara på alla tillfällen att ta sig ut.

Idag hände det en olycka efter vägen hem från mitt jobb. En äldre man hade av någon anledning kört rakt fram i en vägkorsning och rakt nerför en stor slänt. Hela bilen stog nere i slänten där den hade tvärstannat i diket nedanför.
Jag stannade och frågade om någon hade skadats och då svarade en kvinna att mannen slagit huvudet i full kraft mot framrutan. Han vågade inte röra på huvudet.
Hon undrade om jag hade något vatten med mig i bilen för mannen var törstig. Då jag inte hade det vände jag om till mitt jobb och hämtade en flaska med vatten. När jag kom tillbaka kom ambulansen precis till platsen och då kändes det tryggt, så jag kunde fortsätta min resa hem. På vägen mötte jag ännu en ambulans, en polisbil och två brandbilar. Snacka om utryckning!
Hoppas bara att det gick bra för mannen.

Ha de bra
Rolle

Tisdagstema

Dagens tisdagstema : SMAKER


164020-179

Grillad korv är väl aldrig fel...

164020-180


Nej,  ALDRIG !

Ha de bra !
Rolle

RSS 2.0