Mera höst.......

Eftersom hösten är här kan man inte låta bli att knäppa mera bilder på alla otroligt vackra höstfärger!  Men först tänkte jag visa en kul figur som Evas kusin Gunnar ställt upp vid vägen för att få folk att bromsa farten lite. Den fungerar det vet jag, för den står alldeles utanför mitt jobb.


Kul va? Han har monterat en rörelsesensor nere vid foten så när någon närmar sig efter vägen börjar gubben att vifta med flaggan och då bromsar alla automatiskt ner farten. Kanske något för vägverket att ta efter !?

På väg till dottern i Stensjökullen passerar man denna vackra lilla sjö.

image282Tog en tur efter Jävreån här om dagen. Brukar göra det då och då under året bara för att se hur allting förändras i naturen.

Den gamla träbron

image284
                 

Rallarrosens vackra färger är nu ett minne blott. På mark och stubbar växer ett otal sorters svampar och bär.
På en gren satt den här lille trädbusen alldeles stilla i tron att den inte skulle bli upptäckt. Efter ett par bilder försvann den som ett skott upp i trädkronorna.


 
Tillbaka hemma på gården där vårt lilla äppelträd med sina mycket små röda äpplen lyser upp framför dammen.
Detta och mycket mer hinner man se och njuta av under en timmes promenad bara ett stenkast från huset. Bara man tar sig lite tid. Något som många har svårt att göra i dagens stressamhälle.

Ha de bra
Rolle


En tur i svampskogen

 Jäkligt less efter att ha stått och skrapat färg och rivit tapeter hela dagen drog jag iväg ut i skogen för att söka kantareller.

image278
Foto: Rolle

Det har verkligen gått fort från lummig grönska till höst med alla dessa otroliga färger i skogen.


image281
Foto: Rolle


Jag kan inte säga att jag längtar till vintern precis, men hösten här uppe är otroligt vacker och den vill man inte missa. Det kommer nog att bli en hel del fotande under hösten och det gäller att vara ute så mycket som möjligt för nu går det fort.
 Ett par riktigt blåsiga dagar och sen är allt det vackra borta och kvar blir en lång väntan till nästa vår.
Nu hittade jag faktiskt lite kantareller och en jättestor Karl-Johan som var helt fräsch och fin. Knäppte några kort på dem men döm om min förvåning för när jag skulle lägga ut de bilderna här på bloggen uppenbarade sig endast en gröt av små fyrkanter i olika färger. Något har tydligen hänt med mitt minneskort, så endast ett fåtal bilder blir bra. Skit också ! Bara att skaffa ett nytt...
Nåväl. det blev i alla fall lite kantareller och det ska bli gott att steka till färskt älgkött !
Ett nytt roligt uppdrag är på gång för min del !
Att hugga en runsten som skall stå här nere vid hamnen. Ska verkligen bli kul och jag kommer att visa  bilder under jobbets gång. Måste bara få det förankrat på nästa möte så att jag kan sätta igång.

Ha de bra
Rolle

Älgvarning i frysboxen !

image276


Nu är det älgvarning i vår frysbox !
Härligt och gott !
Ha de bra.
Rolle

Nu har det börjat !

Älgjakten har satt igång. Söndag morgon packade jag bilen och körde till Karin och Tommy i Ersnäs.
Två gästvänliga och trevliga vänner som gjort klart ett rum på övervåningen där jag fått sova första nätterna under älgjaktsveckan  de år som jag jagat älg i Ersnäs. Dom kan verkligen konsten att göra så att man känner sig välkommen.
På söndag förmiddag hade  vi som vanligt jaktmöte i jaktstugan där jag fick träffa alla jaktkompisar igen efter ett års time out från älgjakten.

Det var skitkul att träffa alla igen och sitta och surra om allt möjligt som kan hända och har hänt under älgjakten.

De äldre gubbarna hade som vanligt en hel del roliga och otroliga historier att berätta. Det är ju faktiskt inte bara själva jakten som gör allting så efterlängtat och trevligt.
Den sociala delen är minst lika viktig och här känner man sig verkligen välkommen. Ett litet gäng på tio pers som träffas och jagar och berättar historier och över huvud taget har en trevlig och ofta riktigt spännande tid tillsammans.
Spänningen blir inte mindre av att vi har en så duktig hundförare och en helt otrolig jakthund, vars enda minus är att hon tyvärr kan dra iväg med älgarna hur långt som helst om älgen känner för det.
Men om det finns någon älg i närheten tar det inte lång tid innan det är full fart på Micke älgjägares skallindikator.
Söndag eftermiddag har vi som en stående tradition att fara till Luleå och handla mat för att fylla ryggsäckarna med under jakten.
 Under ca en timme går vi runt i butiken och plockar ner alla sorters korvar och annat godis som man kan stoppa i säcken och sitta och njuta av under jaktens gång.
Allt åtnjutes under tystnad medans man sitter ensam i skogen och väntar på att skogen konung skall komma förbi. Snacka om avkoppling och ett välbehövligt avbrott i vardagen !

Första morgonen fick jag ett pass som jag suttit på många gånger. Längst bort på marken uppe på en liten kulle mitt på ett hygge.
Det dröjde inte länge förrän Isa ( Mickes otroliga jämthundstik som bara är ett par år gammal ) började skälla älg.
Först verkade det som att dom skulle gå av våra marker och dra iväg, men efter en timme eller så ropade Micke att han skulle gå runt och stöta älgarna så det var säkrast att vara beredd.
Mycket riktigt. Det dröjde inte länge förrän jag hörde dem närma sig så jag smög ner från kullen för att komma närmare skogskanten där jag gissade att dom skulle komma fram.
Jag satt på en stor sten ca 80-90  meter från skogskanten när det plötsligt brakade till. Det enda jag såg var ett stort ensamt djur och hunden skällde för fullt medans den ivrigt studsade omkring älgen. En stor älgko.
Sedan gick allting väldigt fort. På bara ett par ögonblick fällde jag både kon och kalven som följde med. Bägge två med varsitt välriktat skott.
Sedan hämtade jag andan en stund innan jag rapporterade på radion att två djur var fällda.Tommy hämtade fyrhjulingen och efter lite strapatser hade vi dem på släpvagnen för vidare transport hem till Tommy.
 
Många har frågat mig varför jag inte har kikarsikte på min bössa. Det är kanske inte så vanligt att jaga med öppna riktmedel, men jag tycker faktiskt att det känns bättre och i trånga lägen är det mycket lättare att direkt få sikte på älgen. Dessutom har jag än inte skjutit nåt djur där eftersök har krävts och det känns mycket bra.

En lyckad dag var snart till ända. Första dagen fick jag skjuta två djur och det kändes bra efter ett års uppehåll från älgjakten.

Ha de bra
Rolle


ÄLGJAKT !

Nu är det dags !
Nu lever älgarna i skogen farligt, för imorrn börjar det !

image237

Ha de bra, för det ska jag ha !
Rolle

RSS 2.0