Hammerfest 3

Ett par km. från Hammerfest ligger Rypefjord. Där bor Kurt, Trine och Caroline.
Runt tolvtiden på Fredagen lämnade vi Rypefjord i Kurts fina båt. Av någon idiotisk anledning så har jag inte tagit
nåt kort på båten.

image206


Nåväl ! Vi stävade ut med ca 7 knops fart . Målet var att fiska torsk långt där ute mot Sørøia. Norges tredje största ö.


image208


I aktern sitter ett av fiskeredskapen som vi använde. En stor rulle med grov nylonlina. På sidan av rullen sitter en vev. Man fäster på några stora krokar på linan och avslutar med en tung vikt längst ut. Sedan släpper man ner vikten till botten. Därefter vevar man upp några meter för att sen släppa ut igen. Så håller man på tills man känner att det går tungt att veva. Då är det bara att fort veva upp allt och förhoppningsvis sitter det en fisk på någon av krokarna. Ibland kan man få flera på samma gång.


image209


Genom framrutan på hytten ser man Sørøia långt där ute.
Åt alla håll är vi snart omgivna av öar med höga mäktiga fjäll. Det här kan man kalla skärgård !


image210


På vägen ut passerade vi den mäktiga ön Høija. ( tror det stavas så). Här går klippväggarna 200 meter rakt ner i havet ! Inga badstränder direkt. Ön är full av fågelliv. Många brukar fara ut hit och jaga ripor.


image212


Under tiden gör Finn-Björnar klart med fiskeredskapen.
Väl framme börjar vi fiska. Vi fiskar på ca 100 meters djup. Det tar ett tag innan vi hittar var fisken står, men till slut hugger det fast en torsk.

 
image213


Nu är det bara att veva in fisken och så ut med linan igen.


image214


Som från ingenstans dyker det upp en massa kompisar på vattnet. Det är mest havstrut och gråtrut och det dröjer inte länge förrän vi är helt omringade av dem. Dom vet att det snart vankas mat när Finn- Björnar ska rensa fisken.


image215


När man kommer så här nära ser man hur vackra dessa fåglar verkligen är.

I morgon kommer det avslutande reportaget från fisket. Ett fiske som pågick ända fram till midnatt med den enormt vackra midnattssolen i aktern.

Ha de bra
Rolle

Kommentarer
Postat av: Annika 13 dar tills konserten

som vanligt vackra bilder verkar som ni haft trevligt mvh Annika

2007-05-23 @ 19:44:28
URL: http://motleycrue.blogg.se
Postat av: Gisan

Dina bilder gör mig lyrisk, Kramar...

2007-05-24 @ 05:53:20
URL: http://gisan.blogg.se
Postat av: koselig koselig

Å ROLLE DU HAR VÆRT PÅ MINE HJEMTRAKTER!!!!!!! Vad kul!!! Jeg er oppvokst i en liten bygd langs fjorden mellom Alta og Hammerfest, tilhører Alta kommune og heter Korsfjorden. Om du titter på kartan hitter du det, det er en lang fjord og nærliggende bygder heter: Komagfjord, Nyvoll og Korsnes.
Så i Hammerfest har jeg vært mye som barn, vi reiste dit for å handle etc. Hos var jo bare matbutikken (som også hadde mye annet, men...) men vad roligt å se dine bilder!!! åh nå fikk jeg masse memories her... så trevligt... og lite trist også :)
Jeg bruker ofte å tenke at jeg har vært heldig som fikk vokse opp på en sånn fin plass og ikke en storby! På min skole var vi knapt 60 elever og i min klasse bare 6 stk, så vi gikk sammen med to andre klasser. Så er det på bygden :)

2007-05-24 @ 11:08:30
URL: http://koselig.blogspot.com
Postat av: Tomas

Härligt! Man riktigt längtar över till det vackra landet i väst.(om än ni var i stort sett norr) men det är ju verkligen ett annat land bara man passerar gränsen. Hoppas man hinner dit i sommar för att försöka få sig nån torsk. Brukar ju bli mest sej för oss men nån torsk ska man väl kunna lura.. Det är så vackert där, ser fram emot fler bilder.. :) Så ses vi någon dag, jobbas ju rätt hårt här hemma, hade en grävare här igår å slaktade infarten och där vi ska bygga ut. Idag kommer Staffan med lite fyllnadsmassor, så vi har det vi gör. Men kom gärna förbi på en tår om vi inte tar oss tid att komma ner till byn en sväng.. :)

2007-05-24 @ 14:10:24
URL: http://www.freewebs.com/cartom/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0