Hammerfest 2

När vi kom fram till Hammerfest på onsdag eftermiddag regnade det fortfarande och hela samhället var omringat av gråa tunga  moln.

image197
Foto: Rolle

Men det gjorde ingenting, för alla var på ett strålande humör och vi fick ett hjärtligt mottagande av Bente ,Finn-Bjørnar och Tonje. Sedan anlände Kurt, Trine och Caroline. Det blev ett glatt återseende och vi satt uppe hela natten och surrade om allt möjligt. Vid 2.30 -tiden på morgonen gick vi och lade oss för att orka med att fira 17 maj.

Lite historia om 17 maj
Unionen Sverige-Norge 1814

Vid freden i Kiel var kungen av Danmark-Norge tvungen att avstå Norge till kungen av Sverige. Kieltraktatet mottogs med förbittring i Norge, och ståthållaren Christian Fredrik ställde sig i spetsen för ett norskt uppror med krav på självständighet. 17 maj 1814 blev konungariket Norges grundlag fastställd i Riksförsamlingen på Eidsvoll och Christian Fredrik blev vald till norsk kung. Sverige gick samma sommar i krig mot Norge för att genomdriva unionen efter Kieltraktatets bestämmelser. Men genom Moss-konventionen av den 14 augusti ingick parterna vapenstillestånd och Sveriges kronprins Karl Johan gick med på att låta Norge behålla grundlagen och inre självstyre mot att Christian Fredrik skulle abdikera samt att Stortinget skulle välja den svenske kungen till norsk kung.

Norge behövde bara godta de ändringar i grundlagen som ingången i unionen gjorde nödvändiga, och landet fick bestå som en självständig stat i personalunion med Sverige. Länderna hade inga andra gemensamma institutioner förutom kungen och utrikesförvaltningen som var underställd svensk kontroll.

Torsdag den 17 Maj gick nog hela Hammerfest  "man ur huse". Skolekorpen marscherade från alla skolor och möttes upp för att tillsammans med ortsbefolkningen marschera vidare och samlas kring torget där det spelades och sjöngs " Ja vi elsker dette landet " m.m. Hela dagen var ett enda stort firande. Mycket trevligt. Hoppas att vi svenskar också lär oss att ta vara på nationaldagen på samma sätt.
Se även hos hustrun...

image199
Foto:Rolle

Dagen till ära gjorde solen en jätteinsats och värmde upp alla glada människor.


image200
Foto: Rolle                   Hammerfest kyrka med ön Høia ( rättstavat?) i bakgrunden.

Från våra vänners balkong har man en vacker utsikt över stad och fjäll


image201
Foto: Rolle

image202
Foto: Rolle

Nere i hamnen låg en stor båt som trafikerade Hurtigrutten. Det vore en upplevelse att följa med på en sådan tripp, men om vår familj skulle åka hela rutten så blev det dyrt. Ca 12.000:- ! .


image203
Foto: Rolle

Bakom Finn-Bjørnar och Bentes hus går berget rakt upp och det forsar vatten nerför sluttningen. Tala om vacker omgivning !

image204
Foto: Rolle

Även denna natt satt vi uppe till framåt tre och skrattade och pratade. Man ville inte gå och lägga sig i detta trevliga sällskap ! Men nästa dag väntade något verkligt roligt. Då skulle vi få åka ut med Kurts båt och fiska torsk.
Mer om detta och många fina bilder i morgon.

Ha de bra
Rolle

Kommentarer
Postat av: Victoria

Vilka imponerande historiska kunskaper!
(Som vanligt) fatastiska bilder, trots grått väder.

2007-05-22 @ 20:54:38
URL: http://vickansvardagsrum.bloggagratis.se
Postat av: Pialotta

Vackra foton o vyer från Norge.. förstår ni haft en härlig resa dit :-)

2007-05-23 @ 11:54:07
URL: http://kafferasten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0